Suunnitteluprosessi ja mistä siinä on kyse?

06.09.2021

Aikojen saatossa kotiemme sisustus on tehnyt melkoisia loikkia. Aikoinaan riitti, että luolassa oli sopiva paikka nuotiolle ja jokin nurkka johon kellahtaa, savupirttiin sai penkit seinien vierustoille ja seinällä oli tilaa puulusikoiden säilyttämiselle. Nykyään koti on muutakin kuin paikka, jossa eletään, saadaan suojaa ja jäädään henkiin - se on myös paikka, jossa vietetään aikaa perheen ja läheisten kesken, viihdytään, rentoudutaan ja ladataan akkuja. Ja koronan myötä myös yhä useampi tekee töitä kotona. Kodilta vaaditaan muutakin kuin tulisija ja paikka johon heittää pitkälleen päivän päätteeksi.

2000-luvulla palveluiden ostaminen on arkipäiväistynyt eikä sisustussuunnittelijankaan ammattitaidon hyödyntäminen ole enää vain harvojen ja valittujen saavutettavissa. Yhä useammin suunnitelma tilataan tavalliseen kotiin ja tavallisille ihmisille. Lähtökohtana usein on jonkin sisustuksellisen ongelman ratkaiseminen kuten esimerkiksi säilytystilan lisääminen, värimaailman muutokset tai vaikka huonejärjestyksen vaihtaminen. Joskus muutto tuo eteen tarpeen uudistaa sisustusta ja tehdä ehkä uusia hankintoja uuteen kotiin. Myös yritysmaailmassa on ymmärretty toimivien ja viihtyisien työtilojen merkitys ja näissäkin voi sisustussuunnittelija olla suurena apuna.

Mutta mistä suunnittelussa onkaan kyse? Mitä sisustussuunnittelija tekee tehdessään sisustussuunnitelmaa?

Alkuun

Yleensä tarpeet ja toiveet pikakartoitetaan sähköpostitse tai puhelimitse. Tällöin saamme karkean kuvan projektin laajuudesta ja joskus ehdotammekin suunnitelman tekemisen sijaan ideointitreffejä, joka on suunnitelmaa kevyempi versio sellaiselle asiakkaalle, joka jo vähän tietää, mitä tahtoo ja tarvitsee. Tämä säästää sekä aikaa että rahaa. Ideointitreffeillä suunnittelutyö ja ideointien pallottelu tapahtuu paikan päällä asiakkaan kotona.

Jos tarvitaan enemmän vaikkapa värivalintojen tekemistä, pintamateriaalien valintaa tai uusien hankintojen kartoittamista ja etsimistä, lähdetään tekemään sisustussuunnitelmaa. Tällöin tapaamme asiakkaan kotona ja juttelemme toiveista ja tarpeista. Samalla otamme tilasta ja säilytettävistä kalusteista mittoja. Jos asiakkaalla on tilasta valmiiksi pohjapiirros, se helpottaa ja nopeuttaa meidän työtämme. Jos pohjapiirros on jo valmiiksi mittakaavassakin, voidaan mittailut jättää väliin ja homma nopeutuu jälleen.

Joskus asiakas lähettää meille sähköpostitse sisustuskuvia, joista pitää. Ne voivat olla ihan eri tilastakin kuin suunniteltava tila, mutta saamme niistä todella paljon informaatiota esimerkiksi asiakasta miellyttävistä väreistä ja tunnelmasta. Myös erilaiset luonnehdinnat auttavat meitä suunnittelun alkuun, olemme tehneet "bistromaista" keittiötä ja "surffihenkistä" olohuonetta. Suosikkivärien lisäksi myös inhokkivärit saa kertoa, jos sellaisia on. Käynnillä otamme myös valokuvia tilasta ja säilytettävistä kalusteista suunnittelun tueksi. Suunnittelussa huomioimme myös olemassa olevat värit ja materiaalit kuten vaikkapa lattiat tai vaatekaappien ovet. Tutkailemme rakennusta myös ulkoapäin, sillä pyrimme suunnittelussa huomioimaan talon arkkitehtuurin ja aikakauden. Toki, jos asiakas toivoo 1800-epookkikalustusta 70-luvun asuntoon, suunnittelemme senkin.

Seuraavaksi

Palaamme yleensä Puljuun päät täynnä ideoita ja joskus jo tässä vaiheessa meillä on selkeä kuva siitä, mitä ryhdymme tekemään. Jos idea ei ole ihan täsmentynyt, alamme etsiskellä inspiskuvia. Jos on tarve valita pintamateriaaleja eli vaikkapa lattiamateriaalia tai laattoja, käymme katsastamassa niitä liikkeissä paikan päällä. Kun kokonaisuus hahmottuu, samalla loksahtaa kohdilleen myös kalustuksen layout eli kalusteiden sijoittelu tilaan. Tässä kohti toinen meistä piirtää tarvittaessa pohjakuvan mittakaavaan ja toinen alkaa etsiä tarvittavia tuotteita, jos uusia hankintoja tarvitaan. Samalla koostamme mood boardin eli ns. tunnelmataulun, johon koostamme kuvina huoneen tunnelman. Valitut kalusteet sijoitetaan pohjakuvaan piirtäen ja värittäen. Ja kyllä - me piirrämme käsin. Se tuntuu meistä kaikkein luonnollisimmalta tavalta toimia, vaikka mood boardit ja muut teemmekin koneella. Suunnittelijoina koemme olevamme sekä taiteilijoita että käsityöläisiä. Teemme projektit yhdessä ja pallottelemme ideoita läpi prosessin.

Joskus meiltä kysytään, miten yhdessä suunnittelu onnistuu, kun meillä on erilaiset tyylit. Itse koemme kysymyksen vähän hassuksi - mehän emme suunnittele itsellemme, vaan asiakkaalle. Taitaa ollakin sisustussuunnittelijan ammattitauti se, että pitää itsekin monenlaisesta tyylistä ja väreistä. Vaikka seuraammekin myös trendejä, ei muoti ole koskaan suunnitelmamme lähtökohta. Meille ykkösenä on aina asiakkaan toiveet ja tarpeet ja suunnittelussa etusijalla tilan toiminnallisuus ja esteettisyys.

Lopuksi

Kun suunnitelma on valmis, koostamme siitä vielä kirjallisen selostuksen. Lisäksi keräämme asiakkaalle linkkilistan tuotteista, joita hankitaan. Selostus sisältää värikoodit ja selvennykset esimerkiksi maalattavista seinistä tai vaikkapa valaisimen asennuskorkeudesta. Mikäli hankintoja on tarkoitus tehdä käytettynä ja löydämme sopivia ehdokkaita, saatamme lähettää näitä tärppejä asiakkaalle jo ennen suunnitelman lopullista valmistumista, jotteivät hyvät löydöt ehdi mennä sivu suun.

Suunnitelman saadessaan asiakas saa siis pohjakuvan, mood boardin, selostuksen sekä hankintalistan. Toimitamme ne kaikki asiakkaalle kerralla sähköpostin liitteenä tai paperisina versioina, jos näin on sovittu. Joskus suunnitelmiin tehdään jälkikäteen pieniä muutoksia tai tarkennuksia, joskus ei. Viime kädessä asiakas päättää itse, mitkä osat suunnitelmasta toteuttaa ja millä aikataululla ja mistä tekee hankinnat.

Ilahdumme aina, jos asiakas lähettää kuvia valmistuneesta projektista. On huikeaa nähdä suunnitelma konkretisoituneena oikeaksi tilaksi.

gREenstylers Oy
Eteläinen Salmitie 1, 
02430 Masala 
posti@greenstylers.fi 
0456399719 / 0407464549
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita